Bulletin k utkání #32
8. kolo Divize 2023/2024: FBC Slavia Praha
První turnovský schoolmatch a komentář Tomáše Jiránka

První turnovský schoolmatch a komentář Tomáše Jiránka

V pátek 20. 10. 2023 se v turnovské hale TJ odehrál historicky první Schoolmatch na území našeho města.

Krátké přiblížení Schoolmatche

Nejdříve krátké vysvětlení, co to vlastně Schoolmatch je. Jedná se klasické soutěžní utkání, které je ovšem odehráno ve všední den dopoledne tak, aby se ho mohli jako diváci účastnit děti z místních základních škol. Vlastně se dá říct, že stejně jako děti chodí na školní představení do divadla a do kina, tak jdou fandit na opravdový florbalový zápas.

Našeho Schoolmatche se účastnily děti, učitelky a učitelé ze všech tří turnovských základních škol, tedy ZŠ Skálova, ZŠ Žižkova a ZŠ 28. října, kterým tímto mockrát děkujeme za spolupráci. Soupeřem nám byl tým Florbal Jablonec, kterému také náleží poděkování za to, že do toho šli a byli ochotní odehrát zápas v pátek od 10:00.

Diváků bylo v malé turnovské hale více než 200, přičemž téměř všichni fandili a vytvořili opravdu elektrizující atmosféru - kdo se účastnil, určitě na to bude dlouho vzpomínat.

Samotný průběh utkání byl zpočátku pro domácí hodně nepříznivý a na konci druhé třetiny prohrávali už o pět branek, krása florbalu ovšem spočívá mimo jiné v tom, že ani takovýto rozdíl nemusí být rozhodující. Šimon Janoušek zavelel k obratu a nakonec z toho byla smolná těsná prohra o gól, 6:7.

"Myslím, že to byla, až na výsledek, skvělá akce a doufám, že ji příští rok zase zopakujeme. Já osobně se už teď těším." Těmito slovy shrnul akci manažer oddílu František Záleský.

Na hodnocení jsme se ptali i trenéra turnovských Tomáše Jiránka.

Tome, zápas po dramatickém závěru dopadl 6:7 v neprospěch domácích. Jak hodnotíš herní projev tvého týmu?

Zápas byl jako den a noc. V první třetině jsme se všichni teprve dostávali do tempa a bylo vidět, jak nám zejména začátek zápasu svazoval ruce. Málokdo z našeho týmu zažil podobnou atmosféru, zvlášť na domácím hřišti. V prostřední části hry bohužel přišla hromada nepřesností a individuálních chyb, které neměl Jablonec problém trestat. Když výsledková tabule ukazovala skóre 1:6, tak jsem se upřímně bál, aby náš první zápas pro školáky nedopadl spíše noční můrou než oslavou florbalu. Naštěstí jsme ve třetím dějství zapnuli motory na 100 %, zjednodušili hru a postupným tlakem jsme se dostali na kontakt jednoho gólu. Bohužel se nám ale nepodařilo skóre srovnat a Jablonec tak se štěstím odvezl všechny tři body.

Co říkáš na úžasnou atmosféru, kterou školy vytvořily? V hale bylo 230 lidí, to muselo být pořádně znát.

Šílený. Neskutečný. Nepopsatelný. Nic takového jsem v Turnově neviděl. Naposledy byl takový počet diváků v turnovské TJ před osmi lety, ale ani to se nevyrovnalo atmosféře při našem vstřeleném gólu během schoolmatche. Čekal jsem, že nás čeká velký zápas, ale že až v takovém měřítku, to se mi ani nezdálo. Sluší se poděkovat všem zúčastněným školám, které se s námi zapojily do této v našem městě jedinečné akce. Děkujeme i všem školákům, kteří si doufejme užili páteční netradiční výuku našeho sportu a že je třeba někdy uvidíme opět v turnovské hale a v poslední řadě musím pogratulovat i pořadatelům a organizátorům, kteří zvládli velký nápor a připravili vše na hladký průběh této akce.

Bylo těžké sehnat všechny hráče na netradiční pátek v deset hodin dopoledne?

Bylo více než obvykle. Naštěstí máme mladý kádr, který je většinově na vysokých školách a je tak jednodušší si vzít volno. I tak jsme o jednoho-dva hráče přišli. Na druhou stranu to hráči musí brát tak, že si zahrají utkání, na které budou dlouhou dobu vzpomínat a volno za to stojí.

Jak se tým na tento zápas těšil?

Jak jsem již psal, byla to pro většinu kluků zcela nový typ zápasu. Těšili jsme se všichni. V zápase si každý chtěl dát branku, aby cítil tu sílu z tribun a mohl z toho načerpat nové síly. Mrzí nás, že jsme nakonec výsledek nezvrátili. Na druhou stranu je to dobře, protože kdyby otočka nastala, tribuny by se pravděpodobně propadly?

Zaregistroval jsi už nějaké ohlasy na toto utkání?

Pár hovorů jsem na téma Schoolmatch už měl, v drtivé většině byly ohlasy pozitivní. Máme ale i pár poznatků, na čem bychom mohli v dalším ročníku zapracovat a v čem se máme zlepšit. S týmem se v příštím schoolmatchi polepšíme a vyhrajeme, to školákům z letošního ročníku dlužíme.

Líbil by se ti takový formát i v dalších sezonách?

Samozřejmě. S vedením máme v tomto jasno. Je to pro nás velká akce, která může přilákat děti ke sportu a konkrétně florbalu. Komu se schoolmatch líbil, tak má v našem oddílu vždy dveře otevřené a rádi přivítáme mezi sebe nové členy. Jsme prvním sportovním klubem v Turnově, který dokázal uspořádat takovou sportovní akci ve všední den. Cítím, že je zde daleko větší potenciál než si myslíme. Pro letošní sezónu to byla tato akce poslední, v příští sezóně to ale rádi zopakujeme, pokud do toho s námi školy opět šlápnou. Další významný zápas pro nás bude v prosinci, kde půjde o daleko víc než sport. Nechte se překvapit a buďte v kontaktu s naším oddílem.

Zpět na úvod